Monday, September 26, 2011

Kerana Mulut Badan Binasa...

Assalamualaikum...

Semalam aku dgn family aku pergi satu majlis wedding kat permatang nibong, pulau pinang..

nak dijadikan cerita, abah aku ada hal pagi tu.. then tunggu adik balik skolah dulu baru pegi...


disebabkan jarak agak jauh dari Alor Setar ke Pulau Pinang, petang jugak la kitorang sampai... penat takyah citer ar tambah pulak yg kena drive tu aku.. slalu aku dok belakang, tidow jer.. tau-tau dah sampai.. abah aku dah pencen jadi driver sekarang ni kalau kena g jejauh..

bila dah sampai jer kat umah kenduri, tetamu-tetamu pon dah balik.. so, kitorang jer la dengan sedara mara tuan umah tu.. ekceli, tuan rumah tu kawan abah aku... masa kitorang sampai tuan rumah (si suami) tu suruh masuk dulu.. okey jer.. aku pon masuk jer la dengan mak aku memandangkan kitorang nie perempuan.. abah & adik aku dengan sorang kawan dia dok luar umah.. dekat meja makan.. ramai jugak lelaki kat luar tu.. 


bila dah masuk jer dalam rumah, ada sedara mara tuan rumah tu kat ruang tamu tengah berborak.. disebabkan first time pergi umah orang tu, duduk terus la kat depan tu sementara tunggu tuan rumah (si isteri) datang.. takkan la pertama kali g umah orang nak serbu ke dapur terus cari tuan rumah kan.. beradab la sikit..heheheh~

agak lama jugak la kitorang duduk kat situ.. takde sorang pon datang tegur.. dah aku rasa cam nak bangun dan blah jer... yang sedara-mara tuan rumah tu pulak sekadar pandang jer masa kitorang masuk rumah tu.. takde inisiatif langsung nak pergi bagitau tuan rumah yang ada tetamu datang even yang dok borak2 kat situ anak tuan rumah sendiri.. haishhh... hangin kejap~


bila dah tuan rumah tu datang, tegur-tegur la berbasa-basi.. dah lama ker datang.. dah makan belum...and so on la..

bila jawab belum makan lagi, tau ape yg dia cakap, "p la tengok makanan kat luar tu.. ada apa.. ada lauk lagi ka takda ntah.. dengar budak2 cakap nasi banyak, tapi lauk habis.. p la tengok.. ada la kot kerak-kerak nasi tu.. boleh la.. p la makan apa yang ada.. laksa pon tak tau la ada lagi ka takda.. mai la keluar makan.. mai la.."

erkkk!!! apa perasaan korang bila penat-penat datang dari jauh, dengan laparnyer.. dengar pulak ayat cam yang diatas nih??? huiiii... berdesing jugak telinga aku.. sian mak aku.. datang lapar-lapar dengar pulak camni.. mujur aku dah bedal nasi sikit sebelum keluar.. makan dalam piring jer..haha.. 

time tu jugak aku rasa cam nak ajak mak aku balik.. padahal sebelum datang mak aku dah bising-bising kat abah aku pasal pergi lewat.. aku siap cakap lagi.. takpe la.. kita tunjuk muka jugak.. jauh2 orang datang jemput, takkan tak pergi langsung... lagipun abah aku ada keje..

hurmmm... sangat-sangat hairan masa tu.. tak fikir ker, kalau cakap camtu akan mengguris hati orang.. terasa cam tak diraikan jer kita datang jejauh nie.. kalau nak gurau pon, guna la ayat yang sedap sikit.. tapi ni memang serius.. tak gurau-gurau punya la.. 

teringat pulak mak aku punya perangai... kalau ada orang datang jer umah tak kisah la kenduri ker, raya ker.. mak aku akan keluarkan jugak apa yang ada walaupon dia sendiri belum makan..kalau takde langsung, dia cari jugak apa yang boleh dimasak, dia masak masa tu jugak.. dia tak kisah janji tetamu rasa happy.. besar ganjarannya bila tetamu rasa seronok selepas berkunjung ke rumah kita...

bila dah abis makan, nak balik.. bersalam la dulu dengan tuan rumah... masa tu mak aku hulur la sedikit  duit sumbangan.. lepas je salam dan nak keluar rumah tu, tau ape lak ayat yang keluar?? 

"makan apa la tadi... ada lauk ke tak makan tu.. kenyang ke tak makan"

aikk.. pulak.. tadi kemain lagi.. lepas hulur duit jer ayat sudah tukar ka??


aku dah rasa serik nak g kenduri kat rumah tu dah... kalau jadi camni salah siapa??

Nasihat buat semua.. Fikir Dulu Sebelum Cakap!!!


8 comments:

Khairil said...

adoi...apa le jenis tuan rumah..dah tahu kalau tak cukup tu tambah2 le mana2 yang patut, kan?...

shida'R said...

shida mmg xsuka org mcm tuh..kalo ikut hati msa dia tgh ckp gitu kite blah terus huhuhu..

aimie amalina said...

errrrr
dasat ah..ada ugak owg cenggini
aiyoooo
kene amik pengajaraan ni
huuuu

apik pehe said...

isk3..tak patot tak patot

Green Apple said...

sedihhh.. bila kita datang dari jauh kerana nak jaga hati kawan.. tapi dapat layanan yang camtuh.. biasanya org yg dtg tu bukan kebuloq nak makan sangat pon.. tapi pandai2 lah berbahasa..
len kali tentu org serik nak dtg lagi..

jehanfrhin said...

@ khairil : entah ler.. 1st time jumpa yg cmtu..huhu

@ shida : memang rasa nak blah time tu jugak.. tp bersabar je la..

@ aimie : tu la.. kna jadikan pengajaran.. kesian org..

@ apik : memang tak patut!! kan3..

@ green apple : tau takpe.. kecik ati dengar camtu.. memang dah serik la nak g..

afzalsukasuki said...

hmm tu tak hormat tetamu namanya.usaha la sesuatu,mntang2 la dia dh ada geng!cam gampang

Miss A said...

ish paling tak suke tuan umah mcmtu.. tak tau hormat tetamu, tapi pas dpt duit lain pulak reaksinya.. sabo je la eh.. pasni blacklist makcik tu huhu