Monday, September 12, 2011

Sapa Boleh Translate?

Assalamualaikum...

Aku ada ternampak satu status ni kat wall facebook adik aku.. 

namun setelah memerah keringat otak memikirkan maksud ayat ni malangnya aku still tak faham amenda la yang budak ni nak sampaikan.. 

even aku tanya adik aku pon dia tak paham...

apa la nak jadi dengan penggunaan bahasa kanak-kanak zaman sekarang ni eh??

so,ada sapa yang boleh tolong translatekan untuk aku tak??..kui3..


p/s : bahasa jiwa bangsa...

13 comments:

Nafisah Ruslan said...

mugkin lah dia kata begini
"aku geram tengok kot kat 2 budak jantan ni..perangai tak tau nak habaq lah.. perasan bagus tengok pulak tu..

translate ikut kefahaman sendiri..susah jugak nk translate ni..adoi..budak2 skrg ni..pening2

jehanfrhin said...

ha'ah kan... baru leh faham.. ish3.. soalan matematik pon tak susah camni kan.. haha..

shida'R said...

aku geram tengok kot kat 2budak jantan ni
panggil tal tau nak cakap lah,
pengsan bagus tengok pulak tu..

lebih kurang la hahaa..gilesss bhsa dorg mcm manja tlebih hahaa..

bunga said...

hahaha...paham 2 barris ayat oeratam jer..yang last xberapa paham..pening nak baca woo..

afzalsukasuki said...

halamak..sekali bahasa sanskrit la.haha :D

Sha said...

pening gler bc..!
tergeliat lidah pun der gk..
perosak bhse je..ish3

Ninie said...

Btul....Skang ni pon remaja x sebut dh I LOVE YOU, duk main "Sarang hei" plak...x pon sambil nyanyi "aishiteru"....tp jarang dgr "Saya cintakan awk", btul x? knp ek? Sbb bunyi x best bila bahasa sendiri. BAHASA JIWA BANGSA. Pergh...tiba2 ninie jd patriotik,kuang3! Ninie dh follow Najhan.

kiEyn kiNah said...

betapa susah nye nak paham...huhu

jehanfrhin said...

@ shida'R : boleh jd translator ni.. hehe.. klasik yer cara dorg brmanja.. ;)

@ bunga : haha.. pening kan...

@ afzal : pulak! haha.. sanskrit eh..

@ sha : jgn sampai tergulung lidah sudah.. =P

@ Ninie : betul jugak.. tp cam geli plak dgr "saya cintakan awak.." skema pon ada..hehe.. tp masing2 ada cara trsendiri.. bagus apa semangat patriotik.. =))

@ kinah : susah erk? aku pon (sambil garu2 kpala)

diana said...

ni bahasa apa ni??
nak kata loghat utara pun bukan..
nak kata loghat siam pun bukan...
bahasa orang tak dak akai la kot..
hahhaah

apik pehe said...

hahaha...dia pakai bahasa aper tu

aimie amalina said...

pehhhhhhhhhhhh
die gune bhs papua new guinea ke
hehehee
langsung x phm
berbelit2
hehehehee

jehanfrhin said...

@ diana : dia gna loghat utara yg sgt3 klasik agknya.. huhu~

@ apik : hehe.. ntah ler.. tak dpt detect.. kalo pakai gogel translate agaknyer dia ckp camni "translate error.." hahaha

@ aimie : agaknyer la.. haha.. sukar difahami..kena menuntut dlu kowt.. =P