Friday, May 27, 2011

tak tau nak bagi tajuk pa ~ nilai sendiri...

assalamualaikum dan salam satu malaysia...
ketika entry ini ditaip, aku dalam keadaan emosi yang kurang stabil.. rasa bengang, sedih, frust, menyampah, geram, dan macam2 lagi la yg sewaktu dengannya..
apa puncanya aku sampai jadi macam tu??
ermm.. banyak sebabnyer... dan yang paling utama sekali adalah sebab aku kerja dalam Airport ari nie..
ari nie merupakan ari last aku masuk airport sebab lepas nie dah tamat dah praktikal aku kat bumi langkawi ne... kononnyer, dah ari last, aku bawak la kamera bagai sebab nak amek gambar aku kerja kat kaunter 2 untuk dimasukkan dalam report aku sebagai lampiran... tapi bila dah kat dalam, aku jadi blur..kat sapa aku nak mintak tolong amekkan gambar aku.. aku nie pulak bukan jenis banyak mulut..diam jer manjang kat dalam 2.. segan plak nak mintak tolong ngan orang... tapi yang paling mendukacitakan aku, masa nak amek jer gambar, kamera plak la wat hal.. guna lak kamera abang aku yg dh bertahun pny.. ni kes kamera aku rosak lar.. beli mahal2, rosak!! nak repair pon aku mikir, ada ker orang repair kamera?? ermm... balik pd citer td.. masa aku dah ready nak mintak tolong orang soh amekkan gambar aku, kamera plak abis bateri.. aduhai... apa la nasib aku.. dah 2 kamera olympus yg lama sket.. kna pakai bateri dua bijik.. ermm.. dah xtau nak wat camner sbb pikir aku malas dah masuk epot lepas nie.. aku pon beli la bateri baru.. bateri plak mahal siot tp x berkualiti... ermm... dah dapat bateri baru, aku pon semangat balik la.. tengok2, bateri 2 pon abes.. pe kejadahnye nie... grrrr.!!!!  aku belum sempat amek gambo pon ag.. aduhh!!! stresssss!!! macam nak hentuk je kepala kat dinding.. sabo je la..
dah lupa jap isu tu.....
kat kaunter sebelah aku nie ada budak baru kerja... ermm.. masa aku masuk pagi td, bleh dia tanya, "aik, tak penah nampak pon, keje ngan company nie ker??"... aik!! sape yg patut keluarkan soalan tu?? aku ke dia??? tp time 2 aku boleh rilex2 lagi... masa tu aku nak x nak je la layan dia.. ye la.. aku tak kenal ko pon.. dah 2 tegur orang camtu jer.. tak kuasa aku nak layan lebih2..
tapi sepanjang kat dalam 2, setiap flight yang sampai aku cuma edarkan broucher je... tu pon untuk orang arab... then sampai satu tahap, masa sebelum flight pukul 4 lebih.. nie dialognyer.. =>>>

bUdak tu  : " nie company travel jugak ke?? tak jual kereta sewa pon??"
AkU      : "sy nie bdk praktikal jer.. kitorang mana de keta sewa... kitorang wat transfer n tour jer".. 
bUdak tu : " budak praktikal tak boleh jual ker?? " 
AkU   : " biasa jual jer.. tapi ari nie xder keta..."
bUdak tu : "keta ada satu jer ke?? dapat elaun tak??"
(dlm ati aku.. bengong budak nie.. pehal nak sibuk2 lak... tp msih mendiamkan diri..)
AkU   : "dah keta tak ada.. nak jual camne..kitorang xde elaun, dapat komisyen jer.. lgpun nie semua hal company..."
bUdak tu : " kesian kat company (macam kalo aku xjual bleh bankrupt company) habis, xjual apa pon, xde komisyen la??"
AkU   : " xde la.. aku masuk nie pon sebab bos suruh masuk... edar broucher..kalo aku jual pon bukan aku dapat apa..(dah start geram) "
(dia tak puas ati lagi)
bUdak tu : "amek kos ape??"
AkU   : " bahasa arab"
bUdak tu : " bahasa arab je??? nanti nak kerja apa??? " (aduh!! aku dah start panas.. tapi sabar lagi)
AkU   : kitorang amek bahasa arab nie bukan belajar bahasa saja.. tapi merangkumi macam2 bidang... travel, business, translate, educated..( tu aku xsebut ag elektronik, media and bla..bla..bla..)
bUdak tu : " dok kolej ke??"
AkU  : "ha'ah"..

diammmm...


bUdak tu : "susah tak belajar bahasa arab??" (engatkan dah diam terus.)
AkU  :  "tak pon"...

terus dia diam.....................

*memang dia dah buat aku hangin satu badan... mujur la aku nie jenis berbudi bahasa.. kalo aku jenis kurang ajar a.k.a biadab, nak jer aku sound dia.. dia pon baru je abes diploma.. baru nak sambung degree.. umur muda setahun dari aku.. kalo aku nie jenis orang yang bermulut laser a.k.a lancang, maunyer aku cakap ngan dia.. " umur aku ngan kau beza setahun jer.. kau 21, aku 22.. kau baru nak sambung degree ujung tahun nie.. aku plak, time 2 insyaAllah aku dah ada kat majlis KONVOKESYEN aku sempena tamat BACHELOR OF ARABIC LANGUAGE AS A SECOND LANGUAGE.. nasib la aku tahan jer.. ape la ko nie budak... betapa mulianya bahasa arab nie.. bahasa syurga, bahasa alQuran..


p/s: moral of da story, jangan pandang orang dari segi luaran jer.. atau nak suruh aku translate ke bahasa penjajah nie..don't jugde the book by its cover.. and one more things, kalau boleh, cakap tu berpada2, jangan men ikut sedap mulut jer nak lepas... fikir dulu sebelum nak cakap.. mungkin apa yang kita lafazkan tu akan mengguris perasaan orang lain.... bukan je kita dah tambah satu musuh, kita jugak dosa kat orang tu sebab dok sumpah seranah ja.. huhu.. so.... better safe than sorry.. (hehe.. ada kaitan x nie?? =p)

6 comments:

kiEyn kiNah said...

cian nye kat ang.....awat x habaq kat coce tu...bazir je beli....huhu~
pape pun bwak bnyk sabo na...nti sok kte p ramai2 amek gmbo ye....

jehanfrhin said...

aku tak kisah ke gambar pon.. aku bengang ngan budak 2.. tah pape...

hurin_sa'di said...

hiiiiiiiiii.ntah pape la bdk niii...sekeh je...busuk btol la....xtau ke bhs arab ni bhs yg mulia skaliii..ko tau ke nk terjemah al-quran...kalo ko nk tau .ko tu pale otak batu..keras mcm gua...sengall...sengett....

Miecyber said...

Dugaan tu...

Shopping bayar pakai handphone

apik pehe said...

len kali cakap jer terus dalam bahasa arab..

jehanfrhin said...

@ hurin_sa'di : nanti kite lmbutkan pale dia eh =p

@ mieycyber : dugaan utk uji keimanan.. sabar je la kn..

@ apik pehe : 2 lar kan..hehe..tp nanti dia xpaham lak.. =p

ermm...tak pasal2 riak lak entry nie kan..huhu.. astaghfirullah..