Sunday, May 15, 2011

tersilap makan ubat..hoho

salam..
dah bape ari erk aku x tulis entry baru nie..
ok2.. aku ada satu story nak citer nie..sebenarnya dah 2,3 ari aku mengalami sakit2 kat tulang rusuk aku nie..
aku xpegi check pon sebab aku dah penah kena sakit camnie dulu..so, aku xkesah sangat la.. setakat sapu balm je..tapi ari nie aku dah xbley tahan..nak tido pon terasa.. wat keje pon xsenang..so, aku pegi klinik kesihatan dekat ngan tempat keje aku nie..

masa jumpa doktor, dia just tanya2 jer..langsung x check pape..then dia soh wat urine test...aku pelik jugak nape la doktor nie soh wat urine test bagai..sebelum2 nie kalo sakit pon just check darah jer..

tapi..

bila dapat je resultnye.. tau2 doktor 2 cakap...urine kotor..huhuaku pon tanya la apa puncanya..doktor 2 cakap kurang minum air.. aduih.. aku rasa banyak dah aku minum.. kurang lagi ke..heheh.. pelik kan..

then aku dapat ubat  nie ==>

nie antibiotik..  

nie plak ubat angin..
ubat nie kena makan 2biji.. kunyah.. tapi aku baru makan sebiji jer.. ubat nie la antara ubat yang paling aku anti sejak dulu lagi.. nie kira ok sket.. biasanya dapat yang cecair 2..tadi pon dapat yang cecair tapi aku mintak tukar..hehehe..

dan nie yang paling penting.....

ubat nie...

ubat lawas kencing kata pekerja farmasi 2...
nie ubat yang buat pertama kalinya aku dapat sepanjang hayat aku nie.. ubat nie untuk lawas kencing.. reduce accidity of urine omputih cakap.. warna ubat nie putih jernih/clear.. rasanya plak amatlah pelik..
dan yang paling mendukacitakan, ubat nie kena cairkan dengan segelas air.. tapi aku x perasan, aku bantai minum ubat 2 kosong2 ja 10ml.. last baru baca.. jenuh gak la minum air lepas 2.. huhu.. apa la aku nie..
makan ubat pon xbaca arahan betul2.. ish3..

p/s: jap lagi baru nak makan ubat angin 2 sebijik lagi..

4 comments:

Khairil said...

Salam... lain kali cek baca dulu arahan dia sebelum makan ubat..bahaya tau kalau terlebih dos... :)

jehanfrhin said...

slm.. insyaAllah.. wat pengajaran :)

Syuxer said...

men2 telan ubat risiko bahaya..jgn men2 len kali ye..nanti ada kesan sampingan yang awk sendiri tak nak bayangkan..

anyway salam perkenalan dan tq singgah dan follow my blog...

follow u gak..

jehanfrhin said...

insyaAllah lepas nie berhati2.. cuai sgt masa 2.. xbaca betul2..

salam perkenalan =)
thanks follow..